Depresija

Depresija oz. depresivna motnja je najpogostejša psihična motnja, ki hkrati vpliva na psihično in telesno počutje ter s tem prizadene posameznika kot celoto. Povzroča motnje razpoloženja, mišljenja in raznovrstno telesno simptomatiko. Ne smemo je enačiti z žalostjo ali nerazpoloženostjo, ki sta vsakdanji pojav. Za razliko od slednjih dveh pojavov o depresiji govorimo, ko depresivno razpoloženje traja večino dneva, skupaj pa več tednov.

 

 

 

 

Simptomi depresije

Simptomi depresije so: potrtost, tesnoba, pomanjkanje volje in zadovoljstva, hitra utrujenost in občutek pomanjkanja energije, nezmožnost veselja, izguba zanimanja za prijetne aktivnosti, motnje apetita in spanja, motnje koncentracije, občutek nemoči, zaskrbljenost, bojazni glede prihodnosti, pogosto razmišljanje o samomoru in smrti... Pri simptomih se je treba zavedati, da ni nujno, da posameznik z depresijo ima vse te simptome, temveč jih lahko ima le nekaj.

 

Vzroki za depresijo

Ko govorimo o nastanku depresije, v stroki velja prepričanje, da depresijo sproži kombinacija genetskih, psiholoških in okoljskih dejavnikov. Njena posledica pa je znižanje ravni ali neravnovesje nekaterih prenašalcev živčnih dražljajev (nevrotransmiterjev) v možganih, ki skrbijo za »dobro voljo«. Med njimi je najbolj znan serotonin. Zato večina sodobnih antidepresivov deluje ravno na te nevrotrasmiterje.

 

Zdravljenje depresije

Če nekako velja, da je za blago obliko depresije psihoterapija dovolj, pa je pri zmerni ali hudi obliki depresije zdravljenje z zdravili skoraj neizogibno. Vsekakor pa so raziskave pokazale, da je najbolj učinkovita sočasna kombinacija psihoterapije in zdravil. Se je pa treba zavedati, da je pri obeh metodah potreben čas. Za antidepresive velja, da začnejo delovati šele po nekaj tednih rednega jemanja antidepresiva. Podobno je tudi s psihoterapijo, v kateri psihoterapevt ne ponuja instant rešitev, temveč vam strokovno pomaga pri delu na sebi.

Ljudje se velikokrat sprašujejo ali so samo zdravila dovolj za ozdravitev. Moj odgovor je enostaven, če je depresija zgolj posledica neravnovesja nevrotransmiterjev potem da. V kolikor pa so k depresiji pomembno prispevali še drugi psihološki ali socialni dejavniki pa ne. Zdravila namreč odpravljajo simptome, ne odpravljajo pa vzrokov. Tudi če imate bolečine zaradi tega ker ste stopili na žebelj ne greste k zdravniku samo po protibolečinske tablete, temveč si tudi žebelj izdrete. 

 

Kako si posameznik pri depresiji lahko pomaga sam? 

  • Ohranite ali oživite aktivnosti, ki so vam v preteklosti prinašale zadovoljstvo. Pri telesni aktivnosti se sproščajo endorfini, kar pomeni, da če ste telesno aktivni, se boste počutili bolje ali pa boste vsaj omilili simptome.
  • Ne zapirajte se vase, temveč se poskušajte družiti in se vsaj nekomu zaupati. 
  • Ljudi prosite za pomoč in pomoč tudi sprejmite.
  • Stvari ali težave, ki jih ne morete spremeniti poskušajte sprejeti takšne kot so. 
  • Postavljajte si realne in uresničljive cilje.